Karniyol arısı dünyanın en sakin ve uysal arı ırkıdır. Yavru üretme kabiliyetleri çok iyidir. Sık kısa ve kıl örtüsüne sahiptirler. Gri arılar da denilen Karniyol arısının kitini çok koyu renktedir ve genellikle 2. ve 3. halkalar üzerinde kahverengi noktalar, bazen de kahverengi çizgiler vardır.
Karniyol ana arının Ana vatanı Almanya ve Slovenyadır ancak Almanya Karniyol damızlık ana konusunda en iyi ülkelerdendir.
Küçük aileler halinde kışladıklarından yiyecek tüketimleri azdır. Polen miktarı yeterli olduğu sürece yavru büyütme uzun süre devam eder. Sonbaharda ailenin nüfusu süratle azalır.
Çok sert iklim şartlarında bile kışlama yetenekleri iyidir. Yön tayin etme ve kovanlarını bulma duyguları kuvvetlidir. Yağmacılığa karşı meyilli değildirler. Çok az propolis kullanırlar ve bu yüzden yavru hastalıklarına karşı çok hassastırlar. Çevre şartları değişikliklerine uyma kabiliyetleri yüksektir.
Karniyol Arı, arı ırkları içerisinde en uysal olanıdır. Yavru üretme yeteneği çok iyi olup ilk baharda 16-22 bin mevcutlu bir koloni %450’lik bir artışla ana nektar akımı öncesi Haziran ayında yaklaşık 80 binlik mevcutlara kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar mevsiminde gelişmesi iyi ve hızlı olmaktadır.” Karniyol ana arısı Türkiyenin her bölgesine uyum sağladığı görülmüştür. Uysal olması ve erken gelişmesi ve yüksek kalitede nektar toplamakla tanınır.
Karniyol arıların bir başka özelliği çok iyi petek örmesi ve diğer arı ırklarına göre daha büyük polen getirmesidir. Karniyol arısının oğul eğilimi düşük bir arıdır. Oğul vermediği için gerekli boş alan ve yiyeceği olduğunda her dönemde 80 bin nüfusta tutulabilir. Karniyol arısının bal verimi yüksektir. Karniyol arısı çok çalışkan ve yüksek bir performansı vardır.
ANA ARININ RENGİ
Damızlıktan elde edilmiş olan ana arılar yılın belirlenen rengi ile boyanarak belirlenir.
Ana arı renkleri içinde bulunduğumuz yılın son basamağı hangi rakamla bitiyorsa, o rakamın rengi kullanılır.
1 ve 6 ise BEYAZ renk
2 ve 7 ise SARI renk
3 ve 8 ise KIRMIZI renk
4 ve 9 ise YEŞİL renk
5 ve 0 ise MAVİ renk kullanılmaktadır.
Bu renkler Dünya genelinde standart olarak kullanılmaktadır. Arıcılar ana arılarını içinde bulunduğu yılın son rakamına göre renklendirerek ana arının yaşını tespit etmektedirler.
Örneğin: 2017 yılında kovanları kontrol ederken mavi renge boyanmış bir ana arı gördüğümüzde 2015 yılının ana arısı olduğunu anlayacağız.
Karniyol Arısının Bal Arısının Bazı Fizyolojik ve Davranış Özellikleri;
Arı ırkları arasında en sakin ve uysa özellik gösterir.
İlkbahar gelişimi çok hızlıdır.
Kışlama yeteneği çok iyidir.
Yağmacılık eğilimi azdır.
Yavru hastalıklarına karşı dirençlidir.
Yönelme yetenekleri(kovan yönü tayin etme) iyidir.
Propolis toplama yeteneği azdır.
Karniyol Arısının Özellikleri;
Vücut Yapısı : Büyük –ince uzun
Renk : Kahverengi-siyah
Dil Uzunluğu : 6,4-6,8
Çiftleşmiş Ana Ağırlığı : 205
Bal Verimi : İyi
Hırçınlık Eğilimi : Uysal
Kışlama Yeteneği : Çok iyi
İlkbahar Gelişimi : Çok erken ve hızlı
Oğul verme eğilimi : Çok düşük
Yağma eğilimi : Az
Hastalıklara Dayanıklılık : Yavru hastalıklarına dayanıklı
Propolis : Az
Ana arı yumurta verimi : 1500-2000
Üreticiler arasında “Bey” ya da “Kraliçe” olarak bilinen ana arı, ana arı hücresine bırakılan döllü bir yumurtanın larva döneminde, işçi arı olacak larvaya göre daha sık ve daha zengin gıda (arı sütü) ile özel beslenmesi sonucunda yumurtadan yetişkine toplam 16 günde oluşur. Çıkışı sonrası yaklaşık 8-9 gün içinde erkek arı toplanma alanı denilen özel bir alanda ve mutlak surette havada, 10-30 metre yükseklikte, 10-20 arası erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşme sonrası 3-4 gün içinde yumurtlamaya başlar. Ana arı kolonideki en önemli birey olup koloni verimliliği ve arıcının gelir düzeyi üzerinde doğrudan etkide bulunur. Tek görevi olan yumurtlaması sayesinde koloninin sürekliliğini devam ettirir.
Sıradan bir ana arı, başarılı bir arıcılık için yeterli değildir. Teknik arıcılıkta, damızlık değeri olan, kaliteli ve genç ana arıların kullanılması başarının ilk adımı ve ilk şartıdır. Kaliteli ve genç bir ana arı, diğer kovan içi ve kovan dışı şartlar da elverişli ise günde 1500-2000 dolayında yumurta atabilir. Ana arının yumurtlamasında öncelikle kendi kalitesi olmak üzere; kolonide yeterli besinin (bal+polen) mevcudiyeti, koloninin gücü, hava sıcaklığı ve nektar (bal özü) akışı gibi şartlar etkili olmaktadır. Bu şartlardan biri veya birkaçı eksik olduğunda en kaliteli ana arı bile yeterli miktarda yumurta atamaz. Kalite ve yaşlılığa bağlı olarak ana arının yetersiz yumurtladığı her gün, binlerce işçi arı ve sonuçta kilolarca bal kaybı demektir. Bu çerçevede, arıcıların kolonilerin ana arıları üzerinde hassasiyet göstermeleri, Ana arı üretilen kişilerden ana arılardan satın alarak genç ve kaliteli ana arı kullanmaları veya ana arı üretmeleri durumunda ana arı üretimlerini en basit düzeyde, önceki yıllara ait kayıtlarına bakarak; en fazla bal üreten, oğul vermeyen, sakin, hastalıklara dayanıklı, kışlama ve ilkbahar gelişme kabiliyeti yüksek olan kolonilerden üretmeleri gerekmektedir. Doğal şartlarda ana arının 3-4 yıl yaşayabilmesine rağmen ana arının her yıl ya da en geç her iki yılda bir değiştirilerek genç ana arılarla çalışılması teknik ve başarılı arıcılık için önemlidir.
İŞÇİ ARI
Yumurtadan yetişkine toplam 21 günde oluşan işçi arılar koloni için gerekli olan tüm işlerin yerine getirilmesinden sorumludurlar. İlkbaharla sonbahar arısındaki aktif dönemde ömürleri yaklaşık 40 – 45 gün olan işçi arılar birinci 21 günde kovan içinde iç hizmet arısı olarak; temizlik, yavrunun ve ana arının beslenmesi, arı sütü salgılama, balın olgunlaştırılması, mum salgılayarak petek örme ve kovan girişinde bekçilik gibi görevleri üstlenirler. Çıkıştan sonraki ikinci 21 günde ise dış hizmet arısı (tarlacı) olarak; nektar (bal özü), salgı, polen, su ve propolis toplar. Buradan çıkarılacak birinci sonuç işçi arılardaki görevin “yaşa” göre programlandığıdır. Pratik anlamda ikinci ve önemli sonuç ise ana arı ve arı sütü üretiminde genç işçi arılara ihtiyaç duyulurken bal ve polen üretiminde dış hizmet arısı (tarlacı) olarak görev yapan daha yaşlı işçi arılara ihtiyaç duyulduğudur. Ancak kolonideki tüm işlerin eksiksiz yapılabilmesi bakımından kolonide aynı anda ve belli bir denge içinde, hem kovan içi hizmetle görevli genç hem de kovan dışı hizmetle görevli yaşlı işçi arılara ihtiyaç duyulur.
ERKEK ARI
Yeni yetiştirilen ana arılarla çiftleşmeleri dışında herhangi bir görevleri olmayıp hazır tüketici konumundadırlar. Bu yüzden görevleri gereği ilkbaharda (özellikle oğul döneminde), ana arı ve işçi arıların aksine, ana arının dölsüz yumurtlaması sonucu yumurtadan yetişkine 24 günde oluşurlar. Oğul mevsiminin bitmesine müteakip görevleri de bitmiş olacağından, yazın ve erken sonbaharda işçi arılar tarafından kovan dışına atılarak ölüme terk edilirler. Erkek arılar zehir bezi ve iğne gibi organlara sahip olmadığından kendilerini savunamazlar. Arıcılıkta en yüksek bal verimi, yüksek mevcutlu işçi arılarla olur. Bununda en ideali ortalama 80 bin nüfuslu koloniler oluşturmaktır.
”Ben her şeyi çok iyi biliyorum.” demek yoktur, her zaman yeni şeyler öğrenebiliriz. Mesela doğru bildiğimiz yanlışlar değişebilir. Veya doğru zannettiğimiz şeyler yanlış olabilir.
Ana Arının Yaşının Önemi;
Damızlık üretiminde ise Ana arının bir kış geçirmiş olması, bahar gelişimini, koloni gücünü, sakinliğini, oğul eğilimini ve bal verimini görmek damızlık üretimi için önemlidir. Ana arı yaşlandıkça kesedeki spermin kalitesini kaybetmesi sonucu kalitesi düşmektedir. Bundan dolayı genç olan analardan sperm kalitesi bozulmamış olan damızlık anaların ana arı üretiminde kullanılması öneriyorum.